Saturday, May 23, 2009

Radio Antik


Lawa tak radio ni? Ada antik tak? Radio ni aku beli kat Sham lokain Ipoh, murah je sbb dah rosak..Tak cecah RM35 pun..Sbb dah rosak, tak tau brand cap apa,lahir tahun brape..aku pun tawar2 dapat le harga yg bagi aku mampu nak beli..Dia kata kalo pandai repair le..Barang ni dah lama kat tangan dia, takde orang nak beli..Aku je yg nak beli..Bagi die hard radio collector, boleh le citer skit sejarah radio ni kat saya yek..Di alu2kan.Depan nye ada logo burung, pastu ada calit sarjan tak cukup pangkat..lawak je..Calit 2 je..made in Holland..Brand apa yek?


Ni le rupa dalam isi perut radio ni..Aku tengok elektronik board dia pun pening..Ada part dah cair skit, sbb short power kot..Aku ada la tau skit knowledge pasal elektronik circuit tapi radio ni aku fail..:p Member opis aku suruh pakai elektronik board biasa je yg cap ayam, convert board je..Janji boleh idup..Tengok la kalo ada kesempatan..Mcm convert enjin kater la..Kah..kah..


Ni belakang badan radio ni..Ada plug in tapi mcm plug pencucuh api dlm kater je..Brape volt DC aku pun tak tau..Skang ni aku mantain jage dia je supaya kelihatan muda selalu..Hee..hee..Nak beli radio yg paling antik,rare tak mampu la saya..Kalo ada sedara yg berkenan nak saya jage radio antik dia, apa salahnye..

2 comments:

eight said...

kalau ada calit sarjan 2 line tu xsilapa saya brand 3d otai2 panggil

jakionline said...

yg sy punya brand philips ni. design mmg dah sama.
kedudukan kotak battery n speaker pun sama tempat laa.