Monday, July 6, 2009

Telefon lama cap JT



Yang ni satu2nya telefon lama yg aku ada…jadilah sekadar untuk rujukan anak2 dan cucu-cicit aku nanti..Hee..hee.ee..Kalau nak dibandingkan harga dipasaran tak le semahal telefon antik sekiranya ada sesaper nak buat koleksi telefon mcm model ni…


Yang buat aku tertarik model telefon lama ni dijadikan sebagai koleksi old skool aku adalah sbb kenangan nostalgia aku ketika aku di darjah 2 ( 1986 ).. Telefon model ni aku pernah aku guna di pejabat sekolah rendah aku untuk menghubungi orang tua aku ( bapak aku )..Pasalnye ustazah agama aku nak jumpa bapak aku pasal buku teks agama aku hilang..Suruh cepat ganti balik, sbb dalam kelas aku sorang je takde buku teks tu..Mana le ada duit nak beli ganti balik, telefon pun pakai phone pejabat sekolah..Dalam poket ada le 5 kupang..Itu le duit nak makan dan modal tambang bas pekan kalau tertinggal bas sekolah waktu abis kelas..Kalau kasitau bapak aku pasal buku teks hilang, cari pasal le nanti…akhirnya bapak aku tau...



Pasal model telefon lama ni ada stiker JT ( Jabatan Telekom ) di bahagian bawah tapak telefon..Maknanye keluran Telekom pada zaman tu lah..Seingat aku design telefon pejabat sekolah yg aku guna tu memang takde beza dgn yg aku punya koleksi ni..Warna hitam dan bentuk tak lari ( sama )..Gagangnye diatas duduk melintang..Memang ni le modelnya..



Dulu2 punya telefon,cable gagang pada gagang telefon dan body telefon kalau korang ingat lagi memang tak boleh cabut..Tak seperti model sekarang yg ada plug in cable pada gagang telefon..Senang ranjor kata orang Perak..




Masa aku dapat telefon lama ni memang cantik dan bersih..Gambar tengah polish telefon lama ni saja aku letak bagi menghargai dan menyayangi telefon lama yg hampir pupus di ingatan kita kalau kita tak refresh balik atau simpan sebagai kenangan dan rujukan generasi akan datang..

2 comments:

JamKoleksi said...

Idak salah teman, model ni udah teman guna tahun 1977, kalu miker kate miker guna tahun 1986... maknenyer miker gune telepon lamer ler... sebab 1986 udah keluor telepon warna oren yang pipih tu...

Fitri Osman said...

Betoi cakap miker tu..Maknanye kalo tahun 77 miker dah guna, teman baru nk jadi dlm perut mak teman..Baru teman tau..Ingat teman tipon hitam ni khas utk pejabat2 gomen dgn org kaya2 je pakei..Tima kaseh info dr miker..