Monday, July 6, 2009

Beg sekolah jenama Panda

Kali ini aku nak cerita skit pasal antara beg sekolah old skool yg pernah aku guna dan ada dalam koleksi aku..Cerita-nye ialah beg sekolah jenama Panda..Beg ni pernah aku pakai masa mula2 masuk alam persekolahan pada tahun 1985..Darjah 1 kelas Hijau seingat aku.Bapak aku belikan sebijik mcm ni tapi warna kuning..Puas jugak aku mencari tp sudahnya warna cokelat yg aku dapat..Jenama lain yg aku ingat lebih kurang design mcm ni adalah jenama 3M..Kalau ada sesaper yg pernah pakai beg sekolah design Panda ni, hayatilah semula beg nostalgia yg sempat saya snap untuk kalian semua…..











Antara kelebihan beg old skool Panda ni ialah mempunyai 2 poket tepi dan 2 poket depan bertutup butang, tali sandang boleh ubah utk disandang pd bahu dan belakang badan, ada tmpt tulis nama dan sekolah tuan empunya beg dan specialnya water proof..Susah nak tembus air..
Cuma butangnye kena jage skit sbb lama2 berkarat skit kalo asyik kena air..Ketahanan jahitan tiada tandingan, susah nak koyak rabak kalau bawak buku teks yg berat gedabak...Hee...heeee…Cuma ruangnye tak cukup nak isi buku teks banyak2 mcm budak2 sekolah zaman sekarang yg bawak buku teks mcm nak belajar semua subjek dlm 1 hari..Tu sbb zaman skang budak sekolah bwk beg sekolah mcm baru balik dari oversea..Kesian kan?? Mcm tu le nasib anak aku nanti…

2 comments:

ABDUL AZIZ said...

bila tengok beg seklah panda ni teringat beg sekolah jenama 3M berwarna oren yang digunakan semasa didalam darjah 2 tahun 1982 dulu. memang gempak sapa yang ada beg 3M masa zaman tu.

Fitri Osman said...

Salam bro Abd Aziz..Saya merasa pakai beg ni je..Masa tu ada gak member pakai 3M jugak..Maknenye model 3M tahun 1982 dah keluar le yek..Teman baru 4 tahun..Bro try research/info beg2 lama lagi..lagi satu beg hijau yg dipakai tali sandang gitar tu..Mesti ingat kan??Saya tengah mencari ni..