Friday, July 31, 2009

Kasut sekolah Aliph

Ramai collector2 otai tidak asing lagi dengan jenama kasut Aliph..Penangan kasut Aliph ni memang tak boleh dilupakan malah ada yg menjadi collector tegar kasut Aliph yg die hard sehingga kini..Waktu era kehangatan kasut Aliph ini masa tu aku masih budak hingusan lagi..Air liur pun meleleh lagi..
Sempat aku mengenali jenama Aliph ini sejak tahun 1989.. Otai rockers Malaysia masa tu Amy Search mengayakan kasut Aliph ada trademark Search dibelakangnya waktu buat show konsert..( tengok gambar Amy Search pakai kasut tu dalam majalah lama ) Memang ‘rare’ kasut tu dan sungguh bertuah buat collector kasut Aliph yg ada simpan kasut Aliph Search tersebut..Tak silap aku la kumpulan Lefthanded pun ada kasut Aliph Lefthanded…Setelah sekian lama korek kasut Aliph ini, yg ni saje design Aliph yg aku dapat..Kasut high cut Aliph “ White Shadow “..memang ada seller jual kasut Aliph di pasar karat dan bundle2 tapi harga memang dasyat…





Melihat pandangan setiap sisi kasut Aliph ini memang condition baik cuma warna kain kusyen kasut nampak mcm blur2 kuning skit.. Gam getah kasut pula nampak coklat skit dekat area kain kusyen dan tapak sisi getah tapak kasut..Kasut ni memang baru dan belum digunakan lagi waktu aku dapat kasut ini..Ia hampir 20 tahun jadi display dalam almari cermin kasut di sebuah kedai lama dan kotaknye memang dah takde lagi..Dah hancur kata tauke kedai lama tersebut cuma yg istimewanya aku dapat harga RM5 je tauke tu jual kat aku sbb dah last stok, pastu sbb yg terakhir jenama Aliph dalam almari cermin kasut dia dan banyak2 orang yg datang takde pun berminat dgn kasut ini..Kira special utk aku sbb tauke tu nak clear old stok dia..Siap dia ckp “saya jual harga rugi utk awak..” harga asal yg tertera pada kasut ni RM27.90 je…



Saiz kasut ni memang tak muat buat aku sbb saiz 5..Kaki aku saiz 7..Jadi le buat kenangan dan koleksi old skool aku…Mungkin anak aku akan pakai nanti bila dah besar..??Hee…hheee…Sempat aku cerita kat sahabat aku yg ada kasut Aliph Search, dia kata model Aliph White Shadow ni dulu2 memang pakai untuk kasut sekolah..Memang gempak gila la masa tu kalau saper yg pakai…Pastu design kasut sekolah Aliph Strike Force pun ada keluar kata kawan aku tapi aku pun tak pernah tengok design tu…

12 comments:

gabot said...

uiii gile lah. aku punye dulu warna putih lah tapi lambng dia tu biru bawak gi sekolah beb form 2 beli kat chow kit(first time turun kl)

rimanilzah said...

bagi aku, aliph tlh dijual dg harga yg agak melampau.

Fitri Osman said...

salam en.amir ...betoi la..kesian le kat semua org termasuk pemungut2 mcm kita ni...jadi terpaksalah kita pi korek sendiri barang2 mcm ni...

Fitri Osman said...

woi gabot..ada lagi ke?? nanti posting design tu..teringin saya tenguk...

Mat Kutuk said...

pergh.
aku ada jumpa aliph.
tapi 3oo ratuslah.
siot aje.
terpaksalah aku pakai bata tapak hijau aje.
haha.

Fitri Osman said...

mat k... cari lagi...boleh dapat below rm50 tapi kedai lama le...

Princess^of^Hemp said...

Salam..boleh bgtau or cadangkn tak kt mane nk cari kasut ni?
saya tgal di area Ampang,kl..

lily said...

ada x sapa2 yang nak jual kasut aliph dia???kalau ada contact aku ye kat powermetal80@yahoo.com..aku nak sangat kasut tu...

Anonymous said...

lecturer aku bekas designer utk kasut aliph..dye skrang ni cuba hidupkan balik jenama aliph..

zam said...

dulu scoll thn92 tkgt 4 gua ade pakai gak, ari isnin x dpt pakai sebab ade sport check displin ..ari biasa gua ade pki ,tp x ramai yg pki sebab mahal kot,,kena dgn seluar scool bootcut peeeh leleh wa cakap luuu

rst said...

ada lagi kasut aliph klu ada email saya tommy_rst@yahoo.com size 7@8 ya

koLeng_NeBiuLLa said...

nice!!!