Thursday, October 6, 2011

Jejak agen Telok Anson

Baru-baru ini aku pulang ke kampung isteri aku di Teluk Anson. Ambik cuti 1 hari saja ( Jumaat ) + Sabtu / Ahad memang dah cuti. Pelan asal nak memancing udang galah di siang hari tapi FIL aku cakap tak payah la pancing. Menjala je la malam nanti, siang2 payah nak dapat. Bila FIL aku cakap macam tu, cancell terus nak memancing. Jangan kata malam, tengah malam pun belum pasti aku nak turun ke sungai. Ada lahhhh .......

Lepas tu, saje aku sms bro Juddhebat kot2 dia ada cuti-cuti di Bagan Datoh, Perak. Boleh ajak skali pergi menjember ke, menjejak kasih ke. Tapi sms yang aku terima dari beliau " xblik la.." Takpe bro, lain kali pulak. Jadi aktiviti aku siang hari tu jalan2 sekitar bandar Telok Anson. Sempat jugak aku lepak borak2 di kedai uncle Wan. Balik tu saje aku nak lalu di satu tempat yang jarang orang ramai yang lalu di sini.Kira nak jejak sesuatu di sini buat kali ketiga.


Bila terpandang kunci air di hadapan seperti lokasi memancing.


Sebelah kanan ternampak bangunan di halang pandangan oleh pokok2.


Bila semakin dekat kunci air, ternampak terbentang luas sungai Perak.


Bangunan terlindung pandangan tadi sudah semakin dekat. Lain macam tempat ni kalau pertama kali datang.


Apabila mendekati bangunan tersebut, baru tahu ada tempat baik pulih bot2 sungai di tepi bangunan tersebut.


Aku melalui di tepi sepanjang bangunan tersebut yang seperti gudang lama dengan pintu-pintu di situ tertutup rapat. Harap-harap takde Zombie yang sedang memerhati kedatangan aku ke sini.


Apabila aku sampai ke bahagian belakang bangunan tersebut, baru lah aku perasan sedikit sebanyak sejarah asal bangunan tersebut. Mungkin di sini kah stor / gudang agen Fraser & Neave di Telok Anson ketika itu ? Ada sisa-sisa lagi kah botol2, crate,signboard F&N di gudang ini ? Kenapa pintu itu di tulis Di Larang Ceroboh ? Yang pasti aku sudah jumpa owner yang menampal amaran tersebut. Hehehe..........

4 comments:

MgtBobber said...

Habis apa jadi bro?? Takkan sampai situ je cerita??? Potong stim ni!!

en mat said...

bro, hang chai apek tu zink red lion tu pun dah ok... kalau deco bersama eric boleh buat FEATURE WALL tu bro...

iaryylr said...

cerita misteri nie, kita tunggu, memang seram punya kisah nie...tungguuuuu!

Fitri Osman said...

bro mgtbobber,
Jejak agen II masih dalam pembikinan lagi bro. hehehe...

En.Mat,
Bagus idea hang tu.

Bro iaryylr,
Seram..seram..serammmm.....kahkahkah..